Reciklažni centar na ulasku u glavnu gradsku deponiju

Bez autora
Jul 13 2011

Nakon dobijanja 45 miliona dinara od Ministarstva za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje kojim se sufinansira reciklažni centar za otpad, Zrenjanin je bliži rešenju svog gorućem problema adekvatnog odlaganja otpada. Projekat koji se realizuje u 17 opština, predviđa da reciklažna dvorišta budu završena do kraja 2011. godine. Značajan deo finansijskih sredstava daje Fond za zaštitu životne sredine, a nešto od nedostajućih sredstava obezbediće grad Zrenjanin i komunalna preduzeća. Reciklažni centar nalaziće se na ulazu u glavnu gradsku deponiju, gde bi bile i otkupne stanice, a to bi značilo da će i građani tu moći da donose sekundarne sirovine. Tu će se odlagati i specijalni otpadi poput automobilskih guma, akumulatora, građevinski otpad...

Reciklažni centar na ulasku u glavnu gradsku deponijuNakon dobijanja 45 miliona dinara od Ministarstva za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje kojim se sufinansira reciklažni centar za otpad, Zrenjanin je bliži rešenju svog gorućem problema adekvatnog odlaganja otpada.

Projekat koji se realizuje u 17 opština, predviđa da reciklažna dvorišta budu završena do kraja 2011. godine. Značajan deo finansijskih sredstava daje Fond za zaštitu životne sredine, a nešto od nedostajućih sredstava obezbediće grad Zrenjanin i komunalna preduzeća.

- Reciklažni centar nalaziće se na ulazu u glavnu gradsku deponiju, gde bi bile i otkupne stanice, a to bi značilo da će i građani tu moći da donose sekundarne sirovine. Tu će se odlagati i specijalni otpadi poput automobilskih guma, akumulatora, građevinski otpad... Znači, na mnogo organizovaniji i ozbiljniji način bi se grad bavio izdvajanjem i preradom sekundarnih sirovina - kaže Biljana Gligić, direktor zrenjaninskog JKP Čistoća.

Prema njenim rečima, reciklažna dvorišta zapravo podrazumevaju uređeniji način sakupljanja sekundarnih sirovina, reciklažu i ponovnu preradu.

- Očekujemo da radovi na zatvaranju postojeće deponije počnu najkasnije u septembru, što će najviše značiti za građane koji žive na Bagljašu, koji najviše osećaju probleme zbog neprijatnih mirisa i zamozapaljenja deponije. Taj projekat, kako je predviđeno, biće rađen u naredne tri godine. Tako bi grad od sadašnjeg smetlišta nakon radova dobio pravu sanitarnu deponiju, sve u skladu sa uslovima Evropske unije, odnosno evropskim standardima - kaže Gligićeva.

Pre dve nedelje skupština Zrenjanina usvojila je Regionalni plan upravljanja deponijom i otpadom za Zrenjanin, Sečanj, Titel i Kovačicu. Njegova izrada poverena je stručnjacima Tehničkog fakulteta u Novom Sadu, a reč je o osnovnom planskom dokumentu, koji će omogućiti pripremu neophodne tehničke dokumentacije, kao i opredeljivanje za izvore i način finansiranja ovog značajnog posla.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik